ואתם (כבר לא) רוקדים

האם מנהל המרכז לריקודי עם, ירון מישר, יגשים את חלומו לחנך לאהבת הארץ דרך הריקוד, כשריקודי עם כבר אינם בלב התרבות בישראל? ראיון

החלום של מייסד המרכז לריקודי עם ומדריך הריקודים, ירון מישר, הוא לחנך לאהבת הארץ דרך ריקודי עם: "אני מאוד ציוני בנשמתי ומאמין בלחיות בארץ ישראל ולאהוב את הארץ, לכן אני רוצה לחנך לאהבת הארץ דרך ריקודי העם". אך בתקופה בה ריקודי עם רושמים ירידה בפופלריות, וכבר לא עומדים בלב התרבות הישראלית, עולה השאלה: האם הוא יצליח להגשים את החלום?

בראיון עמו מספר מישר כיצד הוא מתמודד עם הירידה בפופולריות של ריקודי העם ומסביר איזו אסטרטגיה פיתח כדי להמשיך ולהישאר רלוונטי בתחום.

את המרכז לריקודי עם - רוקדים, הקים מישר בשנת 1983. בשנת 1998 הקים גם אתר בשם "רוקדים", בו הוא מציע דרך ללמוד לרקוד באמצעות למעלה מ-4000 סרטוני הדרכה מיוחדים, אותם הוא מפיק.

ספר על האתר.
"האתר פועל כמרכז מידע והוא מציע את כל הפרטים הקשורים בסצנת ריקודי העם בארץ וגם בעולם. באתר אפשר למצוא כ-4000 סרטוני וידאו, המציעים לימוד של ריקודים בצפיה חינם, כאשר ההורדה למחשב כרוכה בתשלום. מדי חודש אני מפיק דיסק חדש, בהמשך להפקת הסרטונים. הדיסק נשלח למנויים באופן קבוע, בהנחה של 50%. אני מדוור מידע על ריקודי העם לרשימות תפוצה הכוללות רוקדים מהארץ (כ-6500 כתובות) וגם כ-3000 רוקדים מחוץ לארץ". קורס מנהל עבודה בבניין

כל אחד יכול לרקוד ריקודי עם?
"יש כאלה שאין להם קצב ויהי מה, אך הם מעטים. יש כאלה שצריכים להתאמץ יותר כדי ללמוד, וכמובן שיש את אלה שמצליחים לרקוד בקלות. בהרקדות אפשר לראות לפעמים את מי שמתעקשים לרקוד אפילו שהם לא כל כך בקצב, אבל הם נהנים וזה העיקר".

"למדתי לרקוד מהבנות שלימדו אז בקיבוץ"
מישר, בן קיבוץ שמיר, התחיל לרקוד עוד כשהיה בבית הספר היסודי. ריקודי עם היו אז חלק מרכזי בתרבות הישראלית, בעיקר בקיבוצים. "בתור מי שגדל בקיבוץ זה היה עבורי חלק מהתרבות. התחלתי לרקוד כשהייתי בכתה ה'. הבנות בקבוצה נהגו ללמד ריקודי עם מהבנות מהכיתה הבוגרת יותר. במקביל הן לימדו את הבנים בכיתה שלנו ואת הבנות מהכיתה הנמוכה יותר. פעם בשבוע היינו לומדים ריקוד חדש, בשיעור פרטי בחדרי השינה, ואחר כך היינו מתאספים בכיתה כדי לרקוד את כל מה שאנו יודעים".

כשהגיע לגיל בית ספר התיכון החל מישר להשמיע מוסיקה בערבי ריקודי עם ובהמשך למד בסמינרים: "התחלתי לעסוק בתחום בשנותי כתלמיד תיכון. אהבתי להשמיע מוסיקה ולגרום לאנשים לרקוד וליהנות. למדתי ריקודים חדשים בסמינרים ואחרי הצבא המשכתי לרקוד להנאתי. עם תום השירות הצבאי רציתי ללמוד איך ללמד לרקוד, אז סיימתי קורס מדריכי ריקודים. בהמשך עבדתי כמדריך ריקודים והעבודה סייעה לי כלכלית במהלך שנותי כסטודנט לחינוך גופני, בסמינר הקיבוצים בתל באביב".

כיום מנהל מישר את אתר האינטרנט של המרכז לריקודי עם ומציע הפקה והדרכה של ערבי ריקודי עם בכל פינה בארץ.

מהי הדרך הנכונה ללמוד לרקוד?
"בשלב ראשון אני ממליץ ללכת לחוג למתחילים, כדי ללמוד את הבסיס. אחר כך מומלץ לעשות חזרות בבית עם הסרטונים שיש לנו באתר, או לרכוש את הדיסק. בשלב הבא ניתן להמשיך הלאה וללמוד ריקודים חדשים. לאחר שיודעים את הבסיס, אפשר להשתתף בהרקדות גדולות. כמו כן, אני תמיד ממליץ לרקוד בחוגים נוספים ולא רק אצלי. זה מאפשר ללמוד יותר ריקודים". 

מה מייחד אותך ממדריכי ריקוד אחרים?
"אני מורה בנפשי ואוהב ללמד. מהפידבקים, שאני מקבל מאנשים שרואים אותי מלמד, אני מבין שאני עושה את זה הכי טוב. אני חושב שמה שמייחד אותי זו הדרך בה אני מלמד. אני מלמד באופן יסודי וברור מאוד, לפי כל החוקים, בדרך נכונה, עם הקפדה על פרטים ועל עברית תקנית. אני לא מעגל פינות".

הורה מסביב לעולם
מישר מספר שריקודי העם אהובים בכל העולם ושהוא משתתף בהרקדות בכל מיני מדינות. מישר: "באחת הפעמים הזמינו אותי להרקיד בכנסיה באיטליה. היו שם נוצרים שאוהבים את ישראל והכומר שלהם ביקש שאשמיע שירים לריקודים עם מילים מהתנ"ך. בפעם אחרת הזמינו אותי להרקיד ילדים בבתי ספר בפינלנד. כך תוך שבוע למדתי 1200 תלמידים וארגנתי מופע סיום שנה לכל כיתה, עם מספר ריקודים. הייתי גם באלסקה, באל סלבדור, באוסטרליה וביפן; יש לי לקוחות בדרום אפריקה שקונים את הדיסקים שאני מפיק מדי חודש ומנויים בכל רחבי העולם, אפילו בטאיוואן וסינגפור".

האם הפופולריות של ריקודי העם במגמת העליה או בנסיגה?
"לדעתי, נרשמת ירידה בפופולריות של ריקודי העם בכל העולם, אך אין לי אפשרות לבדוק באופן מדויק. היום אין, להערכתי, אפילו 50 אלף רוקדים בארץ. זה כבר לא טרנד. ריקודי העם היו טרנדיים כשהרעיון אותו הם ביטאו היה טרנדי: רעיון השיתופיות והחלוציות. היום, למשל, כבר לא נותנים ידיים במהלך ריקוד במעגל. רוב הרוקדים מעדיפים ריקודי זוגות. מה שרקדו פעם במעגל נקרא כיום ריקודי יחידים. גם השירים עצמם השתנו. מושמעים יותר שירי אהבה, בסגנון ים תיכוני ופחות שירי אהבת הארץ או שירים על הארץ".

אילו מגמות נוצרו לאחרונה בסצנת ריקודי העם?
"אחת המגמות שנוצרו בסצנה בשנים האחרונות היא הקצב המואץ של חיבור ריקודי עם חדשים. לא רק אני חושב כך, אלא שיש רבים שמדברים על זה. אנשים לא מסוגלים לעמוד בקצב הלא הגיוני, לכן הם לא נהנים ולא מגיעים יותר וחבל שכך".

החלום: ללמד ילדים אהבת הארץ דרך הריקוד
החלום של מישר הוא ללמד ילדים לרקוד ריקודי עם. כיום הוא עושה זאת באופן אישי ובהיקף מצומצם בגני ילדים בנס ציונה. שם עורכים כנס של גנים רוקדים עם ההורים: " אני מלמד המונים בצורה עקיפה: למשל, עיריית באר שבע, המקיימת תוכנית של בית ספר רוקד בכל בתי הספר בעיר, קונה ממני בכל שנה סטים מיוחדים עם הרכב ריקודים שהם בוחרים, וכל בית ספר בעיר מקבל שני סטים כאלה בכל שנה".

אז אפשר לומר שיש תקווה לריקודי העם בגני ילדים ובתי ספר?
"היום רוב בתי הספר מופרטים והמנהל או המנהלת נדרשים לנהל מערכת כלכלית לכל דבר. לכן הם מעדיפים לשלם כמה שפחות למורים מן החוץ. כמו כן, יש הגבלת זמן וסדרי העדיפויות אחרים. הכל נובע מזה שריקודי העם כבר אינם עומדים בלב התרבות הישראלית, כבעבר".

מה מרגש אותך כרגע?
"אני מאוד אוהב את החוג למתחילים אותו שבתי להדריך לאחרונה. האנשים שמגיעים באופן קבוע לומדים ויוצאים מרוצים מאוד. אך שוב, זה לא קל, משום שמגיעים מעט אנשים. לכן זה לא כלכלי וגם קשה להחזיק אווירה עם מעט אנשים. במקביל מרגש אותי עניין ריקודי העם בגני הילדים, שם אני מעוניין לקדם את פרויקט השנתי. עוד, אני מוציא לאור עיתון העוסק בריקודי עם. העיתון יוצא בקושי רב מבחינה כלכלית, אבל אני עדיין מוציא אותו".

ממה אתה נהנה במסגרת העיסוק בתחום?
"אני נהנה כשאנשים נותנים לי מחמאות על האתר ומספרים שהוא מלמד אותם לרקוד. אני מאוד נהנה לקבל מחמאות כשאני מגיע לגן ילדים, למשל, והגננת אומרת שההורים מאוד מרוצים".

יש לך משאלה לעתיד?
"ההצעה שלי היא לעשות הפסקה לתקופה של שנה מלימוד ריקודים חדשים וללמד רק ריקודים קיימים. אבל כדי שזה יקרה דרושים משמעת ועמוד שדרה. לכן הרבה אנשים, שהגיעו לתחום כדי לעשות כסף ולא מתוך אידאולוגיה, לא ילכו בדרך הזו. עדיין אני מאמין בדרך הזו והייתי רוצה שזה יקרה כי זה יכול להביא מזור למצב. כמו כן, אני מאוד ציוני בנשמתי ומאמין בלחיות בארץ ישראל ולאהוב את הארץ, לכן המשאלה שלי היא לחנך לאהבת הארץ דרך ריקודי העם".

מישר מלמד מדי יום שני, בשעה 8 בערב, בבית דורון, ברמת גן. מחיר הכניסה הוא 27 שקל. כמו כן, ניתן להתעדכן בכל האירועים בסצנת ריקודי העם באתר: rokdim.co.il.

רישיון לאוטובוס

כתיבת שירים לזמרים

אינדקס מדיה - פתרונות שיווק מתקדמים לעסק שלך

לעוד לקוחות >>

לקוחות נבחרים

להלן קישורים למספר לקוחות נבחרים שלנו:
הבית שלנו | מתקני ג'ימבורי | 
קעקועים באילת | קייטרינג בדרום
ספקי מזון למסעדות

לעוד לקוחות >>
בואו נתחיל >>

קידום ממומן בגוגל

רוצה להיות ראשון בגוגל כאן ועכשיו?
קידום ממומן בגוגל הוא הדבר בשבילך.
אתה תקבע את המילים והתקציב ואנו נדאג
למקום הראשון בתוצאות גוגל. בהתחייבות

בואו נתחיל >>
תהליך העבודה ולקוחות נבחרים >>

קידום אורגני בגוגל

צוות המומחים שלנו רק מחכה להצעיד
את העסק שלך צעד קדימה ולהביא
אותך להיות בדף הראשון בגוגל בביטויים
הרלוונטים. ראשון בגוגל = לקוחות חדשים

תהליך העבודה ולקוחות נבחרים >>
מידע נוסף ואתרים לדוגמא >>

בניית אתרים וחנויות

בניית אתרים רספונסיבים מותאמים
לכל סוגי המסכים, לטלפון ולגוגל,
כולל דומיין, מערכת ניהול אתרים
ועיצוב מרהיב ואישי לכל אתר

מידע נוסף ואתרים לדוגמא >>